29.1.2023

Viisaudenhammas 4/4

Kävin marraskuussa yksityisellä hampaiden tarkastuksessa ja hän kertoi, että oikealta alhaalta viisaudenhammas on puhjennut ja se kannattaisi mahd. pian ottaa pois, koska hammas on poikittain ja nyt on suora väylä bakteereille mennä tekemään tulehdusta taaimmaiseen poskihampaaseen. Otin heti seuraavana päivänä yhteyttä kunnalliseen ja sain ajan heti 25min päähän. Onneksi olin tällöin etätöissä, koska muuten en olisi ehtinyt niin lyhyellä varoitusajalla paikalle. Pääsin samalle hyvälle hammaslääkärille joka poisti molemmat viisaudenhampaani ylhäältä. Varattiin aika röntgeniin 23.12. kun edeltävistä kuvista oli jo aikaa ja varattiin 25.1. päivälle poistoaika.

Tällä kertaa en jännittänyt toimenpidettä ollenkaan etukäteen vaan jännitys tuli vasta saman päivän aamuna. Mun isä  tuli onneksi kuskiksi ja seuraksi niin lievitti hieman jännitystä. Ensimmäisen viisaudenhampaan poistoleikkaus oli hirvittävä, mutta yläviisurien positiivset kokemukset antoi luottoa, että nytkin menisi hyvin tai ainakin paremmin kuin ensimmäisen poisto. Mun aika oli klo 10 ja silloin laitettiin puudutteet ja sain 4x antibiootti tablettia. Tämän jälkeen menin takaisin odotusaulaan puoleksi tunniksi odottamaan puudutteiden vaikuttamista. Mut kutsuttiin takaisin ja sitten aloitettiin poisto. Viisuri oli tosiaan poikittain ja hieman puhjennut ja tästä reiästä hammas saatiin ulos eli ei tarvinnut tehdä lisäviiltoa. Hammas lohkottiin kahteen osaan eikä meinattu saada mahtumaan ulos, mutta kun hän porasi(?) hammasta pienemmäksi niin mahtui lopulta juuri ja juuri. Yksi itsestään sulava tikki laitettiin. Poistoon meni aikaa vain 9min.

 
Parantuminen lähti myös hyvin käyntiin. Särkyä ei juurikaan ole ollut ja turvotustakin tuli maltillisesti. Pidin kyllä paljon kylmää poskella toimenpidepäivänä. Samana päivänä söin vain jäätelöä ja viiliksiä, mutta seuraavana päivänä onnistui myös lihaperunasoselaatikon syöminen. Pyysin Jonin laittamaan kauppakassiin 3x lihaperunaSOSElaatikkoa ja huomasin vasta torstaina kun piti alkaa syömään, että hän olikin ostanut lihaperunalaatikkoa... Silloin harmitti todella, koska oli kauhea nälkä pelkkien rahkojen ym syömisestä, mutta onneksi sain haettua lähikaupasta oikeaa laatikkoa nopeasti. Kun sain syödyksi niin nukuin 3h päikkärit. 
 
Nyt hampaan poistosta on kulunut neljä päivää ja suu tuntuu lähes normaalilta. Enää ei satu/kiristä nauraminen, haukottelu tai aivastelu ja suu aukeaa jo kokonaan eli nyt onnistuu taaimmaistenkin hampaiden pesu. Pystyn myös puhumaan normaalisti kun alkuun piti puhua varovasti niin etten liikuttanut juurikaan suuta. Syömisten kanssa koitan edelleen olla varovainen ja mietin tarkkaan mitä syön ettei vain menisi mitään ruokaa tuonne poistoalueelle.

Tämä oli kyllä positiivinen kokemus eli 3/4 viisurin poistosta jäi hyvät fiilikset kun taas se ensimmäinen oli järkyttävä kokemus. Pohdin juuri että onneksi se ensimmäinen oli kamalin, koska silloin lopetin tupakan polton kun en olisi oikeasti viikkoon edes pystynyt polttamaan niin sain hyvän alun lopetukseen. Jos silloin oli mennyt samalla tavalla kuin nyt niin en välttämättä olisi onnistunut lopettamaan. Eli jotain hyvää siitä ensimmäisestä kamalasta kokemuksesta.

4 kommenttia:

  1. Ongelmat suussa ja hampaissa on aina ikäviä. Hyvä että pääsit nopeasti hammaslääkärille ja sait hampaat poistettua. Hyvin hoidetut hampaat kestävät pitkään, kuten mummollani, joka vasta nyt 80 vuoden kypsässä iässä saa hammasproteesit. https://www.joenhammas.fi/hammaslaboratorio

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Olen samaa mieltä, että hampaita kannattaa hoitaa mahdollisimman hyvin.

      Poista
  2. Nämä ovat muistoja, jotka säilyvät. Itseltäni poistettiin aikoinaan kaksi oikealta puolelta samanaikaisesti ja tämän jälkeen kaksi vasemmalta puolelta samanaikaisesti. Neljän hampaan poisto tapahtui siis vain kahdella käynnillä. Onneksi olet toipunut hyvin, ja senkin hankalan hampaan muisto hälvenee vuosien myötä.
    https://torinhammas.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kätevää kun on mennyt vain kahdella reissulla! Kiitos kun jaoit kokemuksesi.

      Poista