11.11.2021

Omakotitalon lämmitysjärjestelmän uusiminen

Olemme puhuneet lämmitysjärjestelmän uusimisesta ja viime kuussa se viimein uusittiin. Meillä oli öljylämmitys ja vaihdoimme vesi-ilmalämpöpumppuun. Päädyimme vilppiin, koska tässä on halvemmat lämmityskustannukset kuin öljyssä ja vaihtoon vaikutti myös ekologisuus ja valtion tuki. Valtiolta saa siis tänä vuonna 4000€ tukea jos luopuu kokonaan öljylämmityksestä.

 
 
Kilpailutimme kolme yritystä ja niistä sitten valittiin meidän mielestä paras. Vilppi on Mitsubishi Electric, se on kohtuu hintainen ja markkinoiden parhaimpia. Meidän ilmalämpöppumppu on myös Mitsubishi ja se on ollut hyvä niin tuntui luonnolliselta valita sama. Mitsubishissa on kätevä energianseuranta joka näyttää kulutetun ja tuotetun energian kuukausittain. Niiden erosta pystyy laskemaan helposti hyötysuhteen ja tuotetun energian määrästä pystyy laskemaan öljyn markkinahinnan mukaan kuukausittaisen säästön. Lokakuun laskennallinen säästö öljyyn verrattuna on ollut noin 110euroa. Mitä isompi kulutus/talo niin sen isompi säästö. Taloa remontoidessa asensimme vesikiertoisen lattialämmityksen mikä takaa paremman hyötysuhteen kuin talossa missä on vesikiertoiset patterit, johtuen alhaisemmista lähtö lämpötiloista.
 

Vaihtotyö kestää pari päivää, vaikka meidän vaihtotyö venyi kolmelle päivälle, koska heidän edellinen keikka venyi, joten olivat myöhässä aikataulusta. Heidän piti aloittaa maanantaiaamuna, mutta aloittivatkin tiistaina. Tiistaina he tekivät pitkän päivän klo 9-19, keskiviikkona aamupäivän ja torstaina tulivat vielä aamupäiväksi siivoamaan ja viimeistelemään. Keskiviikkona saimme lämmöt päälle.

Heidän viivästys harmitti alkuun, koska Joni otti isänsä ja kaverinsa avustuksella sunnuntaina meidän öljylämmityksen pois käytöstä ja purkivat kattilan valmiiksi ulos, jotta Joni sai paikattua lattiaa kun sen alle ei oltu laitettu kaakelia aikanaan, myös itse kattilan purkamalla sai alennusta asennuksesta. Joni otti myös ma-ti töistä lomaa, että voi olla paikalla kun heidän piti välillä tulla sisälle sähkökaapille ja minä sovin vanhempieni kanssa, että mennään heille poikien kanssa pariksi päiväksi, että Alex sai nukuttua päikkärit kunnolla kun he toisinaan tekivät metelöiviä töitä. Onneksi työ ei sen enempää viivästynyt ja pärjättiin hyvin tuo aika ilman lämmintä vettä tai lämmitystä kun ulkona ei vielä ollut niin kylmä.
 

Kun lämmitysjärjestelmä saatiin uusittua niin tilattiin Öljykolmio putsaamaan öljysäiliö ja he kirjoittavat dokumentin, että öljysäiliö on putsattu ja poistettu käytöstä. Tämä dokumentti pitää lähettää ELY-keskukseen todisteeksi siitä että öljysäiliö on poistettu käytöstä. Öljysäiliö on meillä varaston lattian alla ja se sai jäädä sinne, koska se luokitellaan sisäsäiliöksi. Öljyn täyttö- ja syöttöputket katkaistiin, jotta säiliötä ei voi enää käyttää.

Vielä ulkoyksiköstä kuva. Pystyy hyvin vertaamaan kokoeroa ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön.

18 kommenttia:

  1. Ei kauaa vaihtotyö kyllä kestänyt, jos vain kaksi päivää meni. Meillä myös mietitään lämmitysjärjestelmän uusimista ja meitä kovasti kiinnostaa ilmalämpöpumppu. Vielä toki asiaa mietitään, mutta kyllä se vaikuttaa että se meille olisi sopivin. Mukava sitten nähdä miten se toimii käytännössä. Kiitos kirjoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, mukava kuulla jos omista kirjoituksista on hyötyä. Ilma-vesilämpöpumpun asennuksesta on nyt noin kolme kuukautta ja on toiminut moitteettomasti, ollaan oltu tyytyväisiä.

      Poista
  2. Hieno ulkoyksikkö. Täällä torpassa olis öljypolttimen huoltotyöt edessä. En tiedä sitä, kauanko pysymme öljylämmityksessä, meillä on vanha talo ja on muuten toiminut moitteettomasti. Uutta taloa alamme rakentamaan tässä kahden kolmen vuoden kuluessa, joten ei kannata lähteä nyt välttämättä mitään vaihtelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuossa kohtaa varmasti kannattaa harkita tarkemmin onko järkevää vaihtaa, mutta toisaalta vaihtotyö on niin iso juttu, että varmasti voi nostaa talon arvoa.

      Poista
  3. En tiennytkään, että voi noinkn paljon saada valtiolta tukea. Tutulla on öljylämmitys, en tiedä, aikovatko siinä pysyä. Todennäköisesti. Ainakin vielä puhui öljysäiliöiden tarkastuksista, semmoinen ilmeisesti tarpeellinen. Kiva kuulla, että olette olleet ilmeisesti tyytyväisiä valintaan, tuon aiemman kommentin perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ja nyt onkin paljon vaihdettu lämmitysjärjestelmiä juurikin tämän tuntuvan tuen ansiosta.

      Poista
  4. Siisti tuo ulkoyksikkökin. Tuo tuki on hyvä, minkä saa kun vaihtaa lämmitysjärjestelmän. Nyt meillä on vielä varmasti viimeinen öljysäiliön tarkastus edessä, mutta mekin olemme hieman miettineet sen vaihtoa. Oletteko vielä olleet tyytyväisiä pumppuun, etenkin näin kesän aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan oltu edelleen tyytyväisiä! Mitään häikkää ei ole ollut ja on hiljainen laite :)

      Poista
  5. Meiltä löytyy sähkölämmitys, sen lisäksi myös varaava takka. Myöhemmin keväällä meille toivottavasti tulee ilmalämpöpumppu. Veikkaan, että aikamoiset säästöt saa nykyiseen verrattuna. Tärkeää olisi, että sisäyksikkö olisi mahdollisimman hiljainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee säästöä! Omasta kokemuksta niin mitsubishin sisäyksiköt on hiljaisia.

      Poista
  6. Kuulin Keski-Euroopassa asuvalta tuttavalta, että siellä on sama juttu. Saavat subsideja eli tukia valtiolta, jos vaihtavat epäedullisen lämmitysjärjestelmän tehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen. Tukia saa myös, jos asentaa lisäeristystä vanhan talon rakenteisiin. Hienoa, että teillä lämmitysremontti sujui ongelmitta. Meillä taitaa olla sama edessä. https://www.verserv.fi/ilmalampopumput

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muissakin maissa on tuet käytössä!

      Poista
  7. On hienoa nähdä, miten omakotitalon lämmitysjärjestelmää voi kehittää entistä tehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Erityisesti geotermisen lämpöpumpun käyttöönotto vaikuttaa erittäin lupaavalta vaihtoehdolta, sillä se hyödyntää maaperän lämpöenergiaa. Tämä ei vain säästä energiaa, vaan myös vähentää hiilijalanjälkeä. Kiitos, että jaat omat kokemuksesi ja vinkkisi. Tällainen tieto kannustaa muita harkitsemaan kestävän lämmitysjärjestelmän käyttöönottoa omassa talossaan.

    VastaaPoista
  8. Lämmitysjärjestelmän uusiminen näyttää hyvin laajalta urakalta. Sen vuoksi onkin mukavaa lukea, että se oli sen arvoista. Meidänkin taloon on pian tulossa lämmitysjärjestelmän uusiminen ja asennustyöt teetämme ammattilaisella. Odotan jo innolla sitä, kun kaikki on uusittu ja remontti valmis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä laaja urakka, mutta on sen vaivan arvoista :)

      Poista
  9. Meillä on myös lämmitysjärjestelmän uusiminen tullut ajankohtaiseksi. Haluaisimme myös tuottaa käyttämämme lämmön ja energian mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Ilmalämpöpumppu kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, mutta lämpökeskus saattaisi olla myös hyvä vaihtoehto.

    VastaaPoista