19.4.2020

Fantastinen leipä


En ole vuosiin leiponut itse leipää, mutta nyt alkoi tehdä mieli kun kaverini oli tehnyt todella hyvän näköisiä leipiä, joten pyysin häneltä ohjetta. Felix on myös leipäfani, joten se motivoi tekemään. Resepti on superhelppo, koska taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, eikä kohottaakkaan kuin kerran. Sämpylöitä ei onneksi tarvitse myöskään pyöritellä tai muotoilla, vaan leikatataan ja laitetaan suoraan pellille. Teen varmasti näitä toistekkin, vaikka itse tykkään syödä enemmän tummaa leipää, kuten ruisleipää. Suosittelen kokeilemaan, ei näiden nimi ole turhaan "fantastinen"!


AINEKSET
5dl kädenlämpöistä vettä
1dl maitoa
25g hiivaa (1/2 pakettia)
2tl suolaa
1rkl hunajaa
12 1/2dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen
 
TYÖVAIHEET 
1.Mittaa vesi ja maito astiaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. 
2. Murenna toiseen astiaan hiiva ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä ja sekoita puuhaarukalla. Kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita jauhot muutamassa erässä. 
3. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on hyvää kun se jotakuinkin irtoaa reunoilta ja käsistä. 
4. Ripottele taikinan päälle vähän jauhoja ja peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikka 1½h.
5. Ripottele jauhoja pöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei enää vaivata, ilmakuplat saa jäädä. 
6. Ripottele vielä taikinan päälle vähän jauhoja ja taputtele taikinaa vähän kädellä. 
7. Leikkaa leipä 7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2 tai 3 osaan. Palojen ei tarvitse olla saman muotoisia, ainoastaan samankokosia. Nosta leivät pellille.
8. Paista pelli kerrallaan 240 asteessa 20min. 
9. Anna leipien jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti