30.1.2022

Esikoisen hoitoajat minimiin

Felix aloitti aikanaan päiväkodin ollessaan 1v 4kk ikäinen ja ehti olla päiväkodissa yhteensä noin 1v 5kk ennen kuin jäin äitiyslomalle kuopuksesta. Oli alusta asti selvää, että kun vauva syntyy niin Felix jatkaa hoidossa, koska oli siellä jo niin kauan ehtinyt olemaan ja saanut paljon kavereita ja muutenkin sai olla saman ikäisten seurassa. 
 
Kun Alex syntyi maaliskuussa niin toukokuussa pudotettiin Felixin täydet tunnit 110h/kk, koska en halunnut kuitenkaan pitää häntä hoidossa täysiä päiviä. Jostain syystä meidän kaupunki luopui elokuussa juuri tästä tuntiluokasta ja siirryttiin siis 140h/kk mikä mahdollisti noin neljä täyttä arkipäivää viikkoon. Merkkasin aina täydet päivät vaikka todellisuudessa vein myöhemmin ja hain aiemmin. Kun Alex oli ihan vauva niin vein ja hain miten se parhaiten sopi Alexin rytmiin. Mitä vanhemmaksi Alex kasvoi ja rytmit muodustui niin vakiintui myös vienti ja haku ajat. 
 

Tämän vuoden puolella olen kuitenkin pohtinut, että pitäisikö Felixin tunnit tiputtaa minimiin eli 80h/kk, koska nytkin hän on ollut 6 viikkoa kotona lomalla, koska päiväkodista tulee useampi ilmoitus viikossa uudesta koronatartunnasta niin en ole halunnut viedä hoitoon mistä sen saisi aikalailla 100% varmuudella jo ensimmäisenä päivänä. Tämä tuntimuutos tulee voimaan helmikuun alusta ja oltava voimassa vähintään 4kk, eli tuntiluokkaa ei voi tuosta noin vain muutella. Felix saa olla 80h/kk siihen asti kun palaan töihin ja palaa sitten taas täysiaikaiseksi. 

Alexin ollessa ihan vauva päiväkoti oli pelastus, koska sain rauhassa imettää ja mennä vauvan tahtisesti kun alkuun ei tietty ollut rytmiä ja tiesin, että Felix on samaan aikaan hyvässä hoidossa ja hänellä olevan kivaa tekemistä. Sitä mukaan kun Alex on kasvanut niin on ollut helpompaa kahden kanssa sen takia kun vauva ei ole ihan iholla 24/7 eli pystyy paremmin huomioimaan esikoista samalla, kehittämään tekemistä, leikkejä ja olemaan muutenkin tasavertaisesti läsnä molemmille. 

 
Mielestäni on hienoa, että jokainen voi itse päättää onko vanhemmat lapset päiväkodissa vai kotona, kun perheeseen syntyy uusi vauva ja että hoitoaikoja pystyy muokkaamaan omiin tarpeisiin sopiviksi lyhyelläkin varoitusajalla. Meille on sopinut tämä, että ensin oli pidempiä päiviä/viikkoja ja vauvan kasvettua ollaan lyhennetty hoitoaikaa. Ollaan myös saatu kokea kaikki tuntiluokat nyt tämän viimeisimmän muutoksen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti