26.6.2019

Gilbertin oireyhtymä

Varasin tosiaan edellisen erikoislääkärin kehotteesta ajan sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärille ja sitä ennen kävin labrassa. Bilirubiini oli edelleen koholla. Lääkärin kanssa juteltiin ja hän epäili Gilbertin oireyhtymää. Hän käski mennä vielä seuraavalla viikolla labraan jossa otetaan bilirubiini, konjukaatit ja uutena joku punasoluarvo, joka täytyy tutkia tässä epäilyssä. Jännitin tuota punasoluarvoa, koska jos se olisi huono niin pitäisi mennä hematologin luokse, joka jo sanana kuulostaa pelottavalta. Lääkäri oli kyllä lähes 100% varma, että arvo on hyvä, koska kaikki muutkin arvot on olleet.

Menin sitten heti seuraavana maanantaina labraan ja varasin torstaille soittoajan. Onneksi tulokset tulevat näkyviin heti valmistuttua Omaterveyteen, josta näin tuon punasoluarvon olevan hyvä, joten ei tarvinnut niin jännittää lääkärin soittoa ja tuloksia. Bilirubiini ja konjukaatit olivat edelleen koholla, joka viittaa siihen, että mulla on ikäänkuin Gilbertin oireyhtymä, mutta joku vähän harvinaisempi, koska Gilberttiin ei kuulu kohonneet konjukaatit. Näille kaikille eri variaatioille ei ole omaa nimeä, joten voin käyttää tuota Gilberttiä, koska sen sukulaisyhtymä se kuitenkin on.

Gilbertin oireyhtymä on synnynnäinen ja vaaraton. Tätä ei hoideta tai seurata mitenkään, eikä kohonneet arvot tee hallaa elimistölle. Paasto nostattaa arvoja, joten omasta mielestäni on hyvä kuitenkin pitää huolta ruokarytmeistä.

Tuntuu jotenkin oudolta, että kuukausi sitten olin vielä täysin terve ja nyt mulla on tälläinen diagnoosi. Vaikka en nytkään sairas ole, mutta silti elimistössä on joku häikkä. Olen kyllä äärettömän onnellinen kun tämä juttu selvisi harmittomaksi jutuksi, koska asiat voisi olla nyt paljon huonommin. Tämä kuukauden epätietoisuus ja jännitys pisti taas arvomaailman kohdilleen. Kyllä se terveys vaan on kaikkein tärkeintä!

6 kommenttia:

  1. Kiitos, kun jaoit kokemuksesi! Mun lapsella todettiin tuo sama hiljattain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä oli apua tai vertaistukea! En tiedä huomaatko enää kommenttiani, mutta miten te huomasitte lapsellanne tämän tai mitä 'oireita' hänellä oli, että alettiin tutkia vai löydettiinkö sattumalta?

      Poista
  2. Minulla on myös kohonneet konjugaatit 7.7 ja toinen arvo noin 40-38 onkohan minulla myös tosiaan Gilbertin oireyhtymä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla. Onko sinulla myös bilirubiiniarvo koholla? Miten sinulla huomattiin kohonneet arvot jos saa udella?

      Poista
  3. Hei, minulla tutkitaan juuri parhaillaan mistä johtuu että silmänvalkuaiset hieman kellertää. Bilirubiini 27 ja konjugoitu bilirubiini 11. Muut maksa-arvot täysin normaalit. Pelottaa suunnattomasti, vatsan ultra tulossa ja pelkään pahinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Tsemppiä tutkimuksiin! Uskon, että pelottaa. Toivottavasti kyseessä ei ole mitään vakavaa ❤️

      Poista