8.2.2020

Kakkupohja

Tein aika tarkkaa tasan vuosi sitten ensimmäistä kertaa kakkupohjan ja se onnistui silloin täydellisesti. Ajattelin silloin sen olevan helppoa, eli ettei tarvitse kirjoittaa mitään muistiin. Olin väärässä. Nyt vuoden päästä kun piti tehdä toista kertaa kakkupohja huomasin etten muista mitään, paitsi raaka-aineet ja niiden määrät. Kyselin tietty äidiltä taas kakkupohjan abc:n. Joten nyt kirjoitan pieleen menneestä kakkupohjasta ja myös ohjeet onnistuneeseen kakkupohjaan, ettei ensi kerralla tarvitse ihmetellä miten se tehtiinkään.


Viikko sitten aloin tekemään kakkupohjaa ja niin moni asia meni pieleen! Kun kaikki oli valmiina muistin samalla, että vuokahan tarvitsee korppujauhoja, no niitä ei ollut, joten voitelin vain vuuan. Kun olin vaahdottanut sokerin ja munat, sekoitin jauhot sähkövatkaimella joukkoon ja samalla muistui mieleen, että viimeksihän nostelin jauhot joukkoon nuolijalla.
No, laitoin taikinan vuokaan ja uuniin. Seurasin paistumista, mutta silti reunat pääsi hieman palamaan ja kun otin uunista pois niin aloin heti kippaamaan sitä lautaselle. Se ei tietenkään irronnut, joten otin irtopohjavuoasta reunat pois, mutta sen pohja oli silti tiukasti kiinni kakkupohjassa. Kun vihdoin sain pohjankin irti jonka mukana tietty irtosi kakkupohjaa katsoin kakkua ja mietin, että jokin on nyt kaiken edellä olevan lisäksi pielessä. Tajusin, että paistoin kokonaan väärässä vuoassa! Vuosi sitten tein pienellä padalla pohjan ja nyt vahingossa paljon leveämmässä irtopohjavuoassa eli kakku oli melko littana. Ajattelin ensin pakastaa pohjan ja tehdä siitä kakku perheelle joskus, mutta päädyin kuitenkin heittämään sen roskiin.


Tänään tein taas kakkupohjan ja kaikki meni tällä kertaa todella hyvin ja pohja onnistui. Onneksi, koska kolmatta en olisi jaksanut tehdä. Kun tuota alla olevaa ohjetta katsoo niin kyllähän se näyttää helpolta ja onkin, en ymmärrä miten se viime viikolla tuntui ihan ydin fysiikalta. Onneksi mulla on nyt tässä itselleni selkeä ohje, johon varmasti palaan kun seuraavaksi kakkupohjaa teen.


 4 munaa lasiin
sokeria ja jauhoja saman verran laseihin kuin munia
2tl leivinjauhetta

1. Voitele ja laita korppujauhoja vuoan (padan) reunoille.
2. Vaahdota sähkövatkaimella 15min munat ja sokeri.
3. Siivilöi jauhot taikinan joukkoon ja nostele jauhot sekaisin varovasti nuolijalla.
4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 45min.
5. Anna jäähtyä hetki ennen kakun kumoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti